Yukarı Çık

Diş Beyazlatma

Dr. Tubahan Kaya

Diş Beyazlatma (Bleaching)

Diş beyazlatma işlemi (bleaching), diş taşı temizliğinden sonra uygulanan ve dişi kendi doğal rengine kavuşturan polisaj yönteminden farklı olarak dişin ağartılması işlemidir. Bu beyazlatma işlemi esnasında dişin rengi, orijinal renge göre birkaç ton açılmaktadır. Beyazlatma işlemi, her zaman kozmetik nedenlerle uygulanmamaktadır; diş yapısından kaynaklı renk bozukluklarının (erken yaşta fazla antibiyotik kullanımı, aşırı flora maruz kalma gibi...) düzeltilmesinde de tercih edilen bir yöntemdir.

Diş Beyazlatma Uygulaması Nasıl Yapılır?

Seans sayısı dişteki renklenmeye bağlı olarak 2-3 seans arasında değişiklik göstermektedir. İşlem öncesi diş etleri zarar görmesin dişetlerine sürülen koruyucunun ardından dişlere beyazlatıcı jel uygulanır. Bu uygulama 15 dakikalık periyotlarla üçer defa yapılıyor.

Seanslar sonrası dişlerde hassasiyet meydana gelebilir. Bu durumda hassasiyet giderici macunların kullanımı sorunu kısa sürede ortadan kalmaktadır

İşlem öncesi hastaya öncelikle profesyonel olarak diş bakımı yapılır, diş taşları temizlenir ve dişler pasta ile parlatılır. Her seans öncesi ve son seansın bitiminde hastanın fotoğrafları çekilir ve renk tespiti yapılır. Seanslar arasında hastanın, renklendirici gıda ve içecekleri tüketmemesi (kırmızı şarap, safranlı yemekler, salçalı yemekler, portakal suyu, kola gibi) gerekir. Sigara kullananların mümkünse seanslar arasında sigara tüketimini en aza indirmesi gerekmektedir. Uygulanan bu yöntemin dişlere herhangi bir zararı olmamaktadır.

Uygulama Her Zaman Başarılı Sonuçlanıyor Mu?

Uygulamanın ardından elde edilen beyazlık, kişinin diş renklenmesinin kaynağına ve diş yapısına göre değişiklik göstermekle birlikte çok iyi sonuç vermektedir.

Beyazlatılan Dişler Bu Rengi Ne Kadar Süreyle Koruyabiliyor?

Kalıcılık süresi kişinin diş yüzeyinin pürüzsüz olup olmamasına, tükürük yapısına, çay, kahve ve sigara tüketimine, dişlerine özen gösterip göstermemesine bağlı olarak değişiklik gösterse de yaklaşık 2-3 yıl sürmektedir.

Diş Beyazlatma Uygulaması Sadece Muayenehane Ortamında Mı Yapılabiliyor?

Dişleri beyazlatmak için farklı yöntemler var. Birincisi diş doktoru kontrolünde yapılan ofis beyazlatma, diğeri ise evde doktorunuzun önerisi doğrultusunda uygulanan ev beyazlatma sistemi. Evde uygulanan beyazlatmalar hem uzun süre sürmesi hemde sonuçlarının çok gözle görünür olamaması nedeniyle diş hekimleri tarafından tek başına pek önerilmez. Ancak maliyeti ofis beyazlatmaya oranla daha ucuz olduğundan hastalar tarafından tercih edilebilmekte. Ev tipi uygulamaları kullanılan markaya ve içeriğe göre farklılık göstermektedir. Ancak hastalar bu uygulamaları genellikle yarım bıraktıkları için tam sonuç alamıyorlar. Aynı zamanda ev tipi beyazlatmada hastaların diş etlerine zarar verme olasılığı yüksek olduğundan, diş beyazlatma uygulamasının muayenehane ortamında yaptırılmasını önerilmekte, kalıcığın daha uzun süre olması için ev beyazlatmaları ıle takviye önerilmektedir.